## **PROGRAM - THURSDAY**

Start Time	Duration	Presenter and Title of Presentation
7.45am	45 min	Registration
		TEA & COFFEE SERVED
		Session Sponsor Niche Environment and Heritage
8.30am	5 min	Tim Roberts, Director Tom Farrell Institute Welcome and open first day of conference
8.35am	5 min	Venue Safety Announcement
8.40am	5 min	Steve Fordham Welcome to Country
8.45am	5 min	David Blackmore, Director Environmental Sustainability, NSW Department of Industry Overview of the Division of Resources and Energy and its role in regards to mine rehabilitation
8.50am	20 min	Matthew Newton, Assistant Director Environmental Regulation and Standards, NSW Department of Industry Rehabilitation regulatory reform project
9.10am	5 min	Question Time
9.15am	15 min	Penny Dunstan, University of Newcastle Pointy and Flatty - what two Cornish alps can tell us about the interaction of human imagination and post mining landform
9.30 am	5 min	Question Time
9.35am	20 min	Travis Peake, Practice Leader Ecology, Umwelt (Australia) Pty Limited The landscape benefits of ecological mine rehabilitation - a Hunter Valley perspective
9.55am	5 min	Question Time
10.00am	30 min	Poster Presentations (2 min each)
10.30am	30 min	MORNING TEA
		Session Sponsor University of NSW Mining Engineering
11.00am	5 min	Greg Sullivan, Director Policy, NSW Minerals Council NSWMC rehabilitation strategy incorporating policy work, research projects and communication/awareness activities, and overview of Synoptic Plan workshop
11.05	20 min	Karin Fogarty, Environmental Advisor – Peabody Energy, Wilpinjong Coal Mine Update on current rehabilitation practices at Wilpinjong Coal Mine
11.25am	5 min	Question Time
11.30am	20 min	Ben Clibborn, Environment and Community Manager – Oceanic Coal Glencore's Westside Mine
11.50am	5 min	Question Time
	-	•

11.55am	20 min	Neil Griffiths, Technical Specialist Pastures, NSW Department of Primary Industries Heavy metals, trace elements, pasture and cattle observations from the Upper
		Hunter Mine Grazing Study
12.15pm	5 min	Question Time
12.20pm	20 min	Shannon Mulholland, Technical Officer, Department of Primary Industries - Biosecurity and Food Safety
12.40pm	5 min	Question Time
12.45pm	45 min	LUNCH BREAK
		Session Sponsor Hunter Coal Environment Group
1.30pm	5 min	Welcome back following break
1.35pm	1 hour	PANEL DISCUSSION - PATHWAYS TO RELINQUISHMENT AND OPPORTUNITIES TO TRANSITION TO PRODUCTIVE ALTERNATE LAND USES Chaired by Peter Elliott, Independent Consultant Panellists: Gary Ellem, Andrew Keith, Martin Rush, Matthew Newton, Richard Bush
2.35pm	20 min	Howard Wildman, Chief Scientist, Microbial Management Systems  Microbial functional diversity - its importance to ecosystem function, and choice as a mine soil restoration objective
2.55pm	5 min	Question Time
3.00pm	20 min	Nanthi Bolan, The University of Newcastle Sources and management of acid mine drainage
3.20pm	5 min	Question Time
3.25pm	20 mins	AFTERNOON TEA
		Session Sponsor Hunter Coal Environment Group
3.45pm	5 min	Welcome back following break
3.50pm	20 min	Laura Kuginis, Snr Scientist/ Restoration Science and Implementation, NSW  Office of Environment and Heritage  Towards best practice monitoring and assessment of self-sustainability for ecological rehabilitation of mined land
4.10pm	5 min	Question Time
4.15pm	20 min	Carmen Castor, CSER Research Sustainable ecological communities on mine rehabilitation
4.35pm	5 min	Question Time
4.40pm	20 min	Andrew McIntyre, Manager Major Projects, NSW Office of Environment and Heritage Upper Hunter Strategic Assessment
5.00pm	5 min	Question Time
5.05pm	5 min	Chair Close Conference for Thursday
7pm		7.00pm Conference Cocktail Dinner (Muswellbrook RSL)

## PROGRAM - FRIDAY

Duration	Presenter and Title of Presentation
45 min	Arrival
	TEA & COFFEE SERVED
	Friday Sponsor SUEZ
5 min	Tim Roberts, Director Tom Farrell Institute
	Welcome and open second day of conference
15 min	Didik Triwibowo, Quality Health Safety Environment (QHSE) Compliance Manager PT
	Adaro Indonesia
	Managing pit lakes water quality at coal mine of PT Adaro Indonesia
5 min	Question Time
15 min	Chris Gimber and Brad O'Reilly, Principal Environmental Engineer, KBR
	Backfill or not. Water management considerations during rehabilitation
5 min	Question Time
15 min	Corinne Unger, Senior Research Officer, Sustainable Minerals Institute
5 min	Question Time
15 min	MORNING TEA BREAK
20 min	Simit Raval, UNSW Australia
	High resolution imaging for mine rehabilitation using UAV-Hyperspectral technology
	Question Time
15 min	Greg Hancock, The University of Newcastle
	Sustainable mine rehabilitation - two decades of soil erosion and landscape evolution
	modelling
_	Question Time
	Grant Dickins, Naturally Spatial Pty Ltd
	Question Time
	CONFERENCE CLOSES & WORKSHOPS OPEN
1.5 hours	Workshop Stream 1
	Pathways to relinquishment and opportunities to transition to productive alternate land uses
	Convenors: Peter Elliott and Donna Pershke
20 mina	LUNCH PREAK
	LUNCH BREAK Workshop 1 Continues
Sinous C.1	Workshop 1 Continues WORKSHOPS CLOSE
	45 min 5 min 15 min 15 min 5 min 15 min 5 min 15 min 15 min 15 min